Nepogrešljivi noži v kuhinji - katere nože sploh potrebujemo?

Zakaj obstaja toliko različnih oblik nožev? Za različna opravila v kuhinji potrebujemo različne nože. Poznamo vsestranske kuhinjske nože, ki so kos skoraj vsakemu opravilu, za natančnejša opravila, kot je dekoriranje ali izkoščiščevanje pa potrebujemo druge nože. Z uporabo kuhinjskega noža prav tako ni mogoče pričakovati perfektnih rezin kruha – za to obstaja nož za kruh.

Oblika in vrsta noža je tako odvisna od funkcije, ki jo nož opravlja. Razločimo jih po dolžini, obliki rezila in roba ter stopnji fleksibilnosti.

V nadaljevanju bomo spoznali 10 različnih tipov kuhinjskih nožev glede na obliko in njihovo funkcijo. Vsak je nepogrešljiv na svojem področju, za katero je namenjen. Vaše delo pa bo v kuhinji z njimi enostavneje in hitreje opravljeno.

 

Kuharski nož
Kuharski nož
Daleč najbolj vsestranski in popularen med kuhinjskimi noži. Uporablja se za rezanje mesa, zelenjave in rib, sekljanje zelišč in lupljenje česnovih strokov. 

Pri izbiri kuharskega noža bodite pozorni, da ima rezilo ostro kot britev in udobne, ergonomično oblikovane ročaje, ki vam tudi ob stiku z vodo ne bodo zdrseli iz roke.

 

Kuhinjski nož
Kuhinjski nož
Odličen vsestranski nož. S tem nožem boste rezali meso kot profesionalec. Kompakten in sposoben kot kuharski nož, bo ta kuhinjski nož brez napora kos vsaki mesnini: od perutnine in svinjine do govedine in jagnjetine. Od kuharskega noža se razlikuje v krajšem in ožjem rezilu. Z njim boste lahko narezali fine, tanke rezine mesa obenem pa enostavno odstranili meso iz kosti. Prav tako bo čudovit tudi za rezanje zelenjave in sadja. Lahko ga poimenujemo kar kameleon – z enako lahkotnostjo lahko narežete pečenko ali na drobno nasekljate zelišča.

 

Nož za zelenjavo in sadje z ravnim rezilom
Nož za zelenjavo
Rezanje, lupljenje, izkoščiščevanje in sekljanje je definicija tega majhnega vestranskega noža. Z njim boste enostavno olupili in narezali ali nasekljali zelenjavo, citruse in razno sadje, kot so hruške, breskve in marelice. Špičasta konica na koncu rezila pa vam bo odlično služila za odstranjevanje koščic iz jedra hruške, jabolka in drugega sadja.


Nož za zelenjavo z valovitim rezilom
Namizni nož
Rezanje, lupljenje, izkoščiščevanje in sekljanje je definicija tudi tega majhnega vestranskega noža. Z valovitim rezilom boste lažje prerezali skozi trde lupine zelenjave in sadja, kot boste to naredili z ravnim rezilom. Zato je odlično za lupljene in rezanje ter seklanje zelenjave in sadja kot so paradižnik, kumare, redkev, korenček, pomaranča, mandarina in kivi. S tem nožem pa lahko razrežete še domačo kuhano klobaso, salamo in druge specialne klobase, brez da uničite njihovo pravilno obliko. Zaobljeno rezilo pa je idealno še za mazanje masla in nanosa marmelade ali paštete na kruh. 

 

Nož za kruh
Nož za kruh
Sveže pečen polnozrnat kruh s slanim maslom, čiabata z balzamičnin kisom ter ekstra deviškim oljem ali žemlja s klobaso in sirom. Kruh ima tako veliko slastnih preoblek. Narejen za rezanje kruha, zahvaljujoč svojemu nazobčanemu rezilu spretno reže čez vse vrste skorij. 

 

Nož za steak
Nož za steak
Pljučna pečenka, bržola, ramstek ali T-Bone steak. Katerikoli del mesa izberete, z ostrim nožem za zrezke si ga boste lahko odlično narezali in uživali v vsakem kosu. Pa naj bo to zelo še malo surov ali zelo pečen steak.

 

Santoku nož
Santoku nož
Odličen vsestranski japonski nož, primeren za meso, ribe in zelenjavo. Narežite pršut ali losos kot pravi kuharski mojster z nožem, ki je bil ekskluzivno zasnovan za ta namen. Filetiranje lososa in rezanje pršuta na tanke rezine je enostavno opravilo zahvaljujoč tankemu in fleksibilnemu rezilu. Vdrto rezilo prepreči trganje in prijemanje na rezilo in tako vsakič zagotavlja perfektne rezine. Ukrivljen konec na rezilu pa vam bo v pomoč pri “rocking” tehniki sekljanja.

 

Nož za pršut
Kuharski nož
Ta nož je primeren za rezanje pršuta. S tankim in fleksibilnim rezilom boste lahko pršut narezali na precizne tanke rezine. Zaradi vdrtega rezila pa se vam meso ne bo sprijelo na rezilo.

 

Nož za filetiranje
Nož za filetiranje
Nož za filetiranje je primeren za ribe in meso. Dolgo, ozko in rahlo koničasto rezilo je perfektno za filetiranje in pripravo rib ter mesa. Z njim boste s prvovrstno spretnostjo ločili meso od kosti. Delikatna opravila, kot je odstranjevanje kože, bodo s tem nožem hitra in brez napora. Rezultat bo čist in perfekten file, ki izgleda čudovito na vsakem krožniku. Sprostite se in uživajte v sveži oradi, tuni ali postrvi ob spremljavi svežega, ohlajenega kozarca vina.

 

Nož za izkoščevanje
Nož za izkoščevanje
Nož, namenjen izkoščevanju mesa. Z rezilom, oblikovanim posebej za izkoščevanje, boste lahko enostavno in hitro ločili kosti od mesa.Vaša roka pa bo pri tem zaradi ukrivljenega rezila ves čas pod normalnim kotom, kar bo blažilo bremenitev na njo in preprečevalo morebitne poškodbe.

Pri izbiri noža za izkoščevanje bodite pozorni, da ima ukrivljeno rezilo in udobne, ergonomično oblikovane ročaje, ki vam tudi ob stiku z vodo ne bodo zdrseli iz roke.