Zakaj obstaja toliko različnih oblik nožev? Za različna opravila v kuhinji potrebujemo različne nože. Poznamo vsestranske kuharske nože, ki so kos skoraj vsakemu opravilu, za natančnejša opravila, kot je dekoriranje ali izkoščiščevanje pa ti niso primerni. Z uporabo kuhinjskega noža prav tako ni mogoče pričakovati perfektnih rezin kruha – za to obstaja nož za kruh. Oblika in vrsta noža je tako odvisna od funkcije, ki jo nož opravlja. Razločimo jih po dolžini, obliki rezila in roba ter stopnji fleksibilnosti. Za več informacij o osnovah kuhinjskih nožev si preberite “Kuhinjski noži – kako izbrati Pravega?”

V nadaljevanju bomo spoznali 11 različnih tipov kuhinjskih nožev glede na obliko in njihovo funkcijo. Vsak je nepogrešljiv na svojem specifičnem področju, za katero je namenjen. Vaše delo pa bo v kuhinji z njimi enostavneje in hitreje opravljeno.

 

Kuharski nož
Kuharski nož
Daleč najbolj vsestranski in popularen med kuhinjskimi noži. Uporablja se za rezanje večjih in manjših kosov mesa in zelenjave, sekljanje ter razkosevanje. Navdušil vas bo z ergonomičnim, udobnim in nedrsečim Fibrox ročajem. Zaradi optimalne teže in širine rezila pa ga boste tudi enostavno držali v roki in uporabljali. Z robom ostrim kot britev, ki le redko potrebuje brušenje, ta nož zagotavlja lahkotnost in efektivnost pri rezanju. Je prva izbira večine kuharskih mojstrov.

 

Kuhinjski nož
Kuhinjski nož
Odličen vsestranski nož. S tem garačem boste rezali meso kot profesionalec. Prav tako pa bo čudovit tudi za rezanje zelenjave in sadja. Kompakten in sposoben kot kuharski nož, bo ta kuhinjski nož brez napora kos vsaki mesnini: od perutnine in svinjine do govedine in jagnjetine. Od kuharskega noža se razlikuje v krajšem in ožjem rezilu. Z njim boste lahko narezali fine, tanke rezine mesa obenem pa enostavno odstranili meso iz kosti. Lahko ga poimenujemo kar kameleon – z enako lahkotnostjo lahko narežete pečenko ali na drobno nasekljate zelišča.

 

Nož za zelenjavo
Nož za zelenjavo
Sekljanje, rezanje, lupljenje in izkoščiščevanje je definicija tega majhnega vestranskega noža. Ker je izjemno lahek, boste z njim kar drseli skozi različne vrste majhnega sadja in zelenjave. Uporabite valovito rezilo za rezanje zelenjave s trdno lupino, kot na primer kivi. Za citruse, hruške in breskve uporabite ravno rezilo. Ostra konica na koncu rezila pa vam bo odlično služila za odstranjevanje koščic in jedra.

 

Nož za kruh
Nož za kruh
Sveže pečen polnozrnat kruh s slanim maslom, čiabata z balzamičnin kisom ter ekstra deviškim oljem ali žemlja s klobaso in sirom. Kruh ima tako veliko slastnih preoblek. Narejen za rezanje kruha, ta nož zahvaljujoč svojemu nazobčanemu rezilu spretno reže čez vse vrste skorje. Ravno zaradi oblike rezila pa ostane tudi dlje časa oster in uporaben, zato vam glede nakupa drugega noža za kruh še dolgo ne bo potrebno skrbeti.

 

Namizni nož
Namizni nož
Gre za majhen nazobčan nož, ki ga boste lahko veliko uporabljali pri pripravi zajtrka in malice. Izjemno ostro valovito rezilo omogoča natančne reze skozi najbolj fine površine. Z njim razrežete paradižnik, brez da poškodujete delikatno sredico. S tem nožem pa lahko razrežete še domačo kuhano klobaso, salamo in druge specialne klobase, brez da uničite njihovo pravilno obliko. Uspeh tega majhnega rezila pa leži v zaobljeni konici. Zaobljeno rezilo je idealno za mazanje masla in nanosa marmelade ali paštete na sveže pečen kruh. 

 

Nož za steak
Nož za steak
Pljučna pečenka, bržola, ramstek ali T-Bone steak. Katerikoli del mesa izberete, z ostrim nožem za zrezke si ga boste lahko odlično narezali in uživali v vsakem kosu. Ročaj se vam bo elegantno prilegal dlani, nož pa ob tem z milino drsel po strukturi mesa in prepustil da uživate v okusu.

 

Santoku nož
Santoku nož
Odličen vsestranski japonski nož, primeren za meso, ribe in zelenjavo. Narežite pršut ali losos kot pravi kuharski mojster z nožem, ki je bil ekskluzivno zasnovan za ta namen. Filetiranje lososa in rezanje pršuta na tanke rezine je enostavno opravilo zahvaljujoč tankemu in fleksibilnemu rezilu. Vdrto rezilo prepreči trganje in prijemanje na rezilo in tako vsakič zagotavlja perfektne rezine. Ukrivljen konec na rezilu pa vam bo v pomoč pri “rocking” tehniki sekljanja.

 

Nož za pršut
Kuharski nož
Ta nož je primeren za rezanje pršuta. S tankim in fleksibilnim rezilom boste lahko pršut narezali na precizne rezine. Zaradi vdolbljenega rezila pa se vam meso ne bo sprijelo na rezilo.

 

Nož za filetiranje
Nož za filetiranje
Nož za filetiranje je primeren za ribe in meso. Dolgo, ozko in rahlo koničasto rezilo je perfektno za filetiranje in pripravo rib ter mesa. Z njim boste s prvovrstno spretnostjo ločili meso od kosti. Delikatna opravila, kot je odstranjevanje kože bodo s tem nožem hitra in brez napora. Rezultat bo čist in perfekten file, ki izgleda čudovito na vsakem krožniku. Sprostite se in uživajte v sveži oradi, tuni ali postrvi ob spremljavi svežega, ohlajenega kozarca vina.

 

Nož za izkoščevanje
Nož za izkoščevanje
Ste mesar, šef kuhinje ali vsakodnevni domači kuhar? S tem nožem bosta natančnost in učinkovitost profesionalnih kuhinj prisotna tudi v vsaki domači kuhinji. Kombinacija ostrega, ozkega in ukrivljenega rezila z nedrsečim, ergonomično oblikovanim ročajem Fibrox vam bo zagotovila rezanje brez napora. Ločevanje mesa od kosti bo postalo enostavno ter hitro opravilo.

 

Izpostavili smo kuhinjske nože podjetja Victorinox, saj menimo, da so odlična izbira za vsako kuhinjo. Tako profesionalno, kot tudi domačo. Če bi se radi prepričali o kvaliteti kuhinjskih nožev Victorinox, preberite “Zakaj so Kuhinjski noži Victorinox priznani s strani domačih in profesionalnih kuharjev po vsem svetu?”.