Kako naostrimo nože z uporabo brusilne palice (štrajher)?
Brusilno palico poznamo pod imeni mesarski brus, brus za nože, brusilo ali pa kar štrajher. Brušenje z brusilno palico ne poškoduje rezila noža. Poteg rezila ob brusilno palico poravna zavit rob, zato ta ne odstrani znatnega dela kovine.
Za varno uporabo brusilne palice, je le to potrebno držati vertikalno. Ob tem mora biti konica trdno postavljena na kuhinjskem pultu. Peto rezila položimo na zgornji del brusilne palice in nož usmerimo rahlo navzgor. Rezilo držimo pod kotom 20 stopinj glede na brusilno palico.
Z rezilom drsimo po dolžini brusilne palice. Z rahlim pritiskom potegnemo rezilo proti svojemu telesu, ob tem pa smo pozorni, da ohranjamo 20 stopinjski kot med rezilom in palico.Optimalno je, da je sredina rezila v stiku s sredino brusilne palice.
Gibanje končamo tako, da s konico rezila preidemo preko konice brusilne palice. To gibanje ponovimo še na drugi strani rezila. 4 ali 5 zamahov na vsaki strani rezila (skupno 8 do 10 izmeničnih potegov) bo poravnalo rob.