Izdelava lesene vrtavke s švicarskim nožem

Starši, se še spomnite svojih otroških dni in vznemirjenja, ko ste v roke dobili svoj prvi žepni nož?

Obudite te občutke skupaj z vašimi najmlajšimi. Z njimi lahko s švicarskim nožem in nekaj lesa, nabranega na sprehodu po gozdu, preživite zelo zabavno in ustvarjalno popoldne.

Izdelajte si vsak svojo vrtavko in naredite iz nje igro. Zavrtite vsak svojo vrtavko in tekmujte, komu se najdlje vrti ali pa si na njo napišite številke in jo uporabite namesto kocke pri družabnih igrah.

Za izdelavo vrtavke potrebuješ:
- prva veja, premera 5 cm
- druga veja, premera 5 cm
- veja, s katere olupiš malo lubja
- veja, ki jo uporabiš kot kladivo
- švicarski nož
- žebelj
- pisalo

Navodila za izdelavo vrtavke:

Izdelava-vrtavke-z-vašimi-najmlajšimi-1 Vzameš prvo vejo in s pomočjo žage iz žepnega noža vrežeš 10-15 mm veliki disk. Vrežeš ga čim bolj enakomerno.
Izdelava-vrtavke-z-vašimi-najmlajšimi-2 Na disku si narediš kompas, tako da v sredino diska z žebljem pritrdiš trak lubja (ki ga dobiš na veji, ki jo olupiš s pomočjo velikega rezila). Nato narediš luknjico še na drugi strani traku in s kemičnim pisalom v tej luknjici narišeš krog na disk (luknjico si v lubje narediš s šilom).
Izdelava-vrtavke-z-vašimi-najmlajšimi-3 Disk s pomočjo velikega rezila obrežeš v narisan krog.
Izdelava-vrtavke-z-vašimi-najmlajšimi-4 S šilom zvrtaš luknjo v sredino diska.
Izdelava-vrtavke-z-vašimi-najmlajšimi-5 Iz žepnega noža odpreš veliko rezilo, eno vejo pa uporabiš kot kladivo, s katero rezilo zatolčeš v sredino druge veje. Tako to vejo nato razrežeš po celotni dolžini.
Izdelava-vrtavke-z-vašimi-najmlajšimi-6 Eno polovico razrezane veje s pomočjo glavnega rezila po celotni dolžini olupiš (na širino, da bo lepo sedla v luknjo v disku). Tako dobiš os. To os zdaj na obeh koncih stanjšaš, da bo teža lepo koncentrirana okoli diska. Na spodnjem koncu os naostriš, da se bo vrtavka na njej lepo vrtela.
Izdelava-vrtavke-z-vašimi-najmlajšimi-7 Os zdaj vstaviš skozi luknjo na disku. Za boljšo pritrditev osi na disk lahko uporabiš še malo lepila.
Izdelava-vrtavke-z-vašimi-najmlajšimi-8 Tako, pa smo prišli do konca. Vrtavka je sedaj v polni pripravljenosti za igro in vrtenje v nedogled.
Izdelava-vrtavke-z-vašimi-najmlajšimi-9 Z nekaj dodatne domišljije pa lahko vrtavko uporabljaš na več načinov. Kot na primer: na vrtavko si napišeš številke od 1 do 6 in jo za večjo zabavo uporabljate pri družabnih igrah namesto kocke.

(Vir članka in slik: Crafting with the pocket knife, Felix Immler)