5 najpogostejših napak, ki jih delamo s kuhinjskimi noži

1. Nepravilna izbira in uporaba noža

Nekoč je bil v kuhinji dovolj en univerzalen nož, s katerim se je pripravljala vsa hrana. Nož se je zaradi večih funkcij prej obrabil in uničil. Zaradi potrebe po obdelovanju različne vrste hrane pa se je razvilo več vrst nožev. Vedno večja praksa je imeti najmanj dva različna noža v kuhinji, ki služita svojemu namenu. Velika težava se pojavi, ko združimo rezanje vse zelenjave z rezanjem in sekljanjem mesa ter rezanjem kruha. Katere nože in koliko jih v resnici potrebujete si lahko preberete v "Nepogrešljivi noži v vaši kuhinji - katere nože sploh potrebujemo?".

 

2. Pranje v pomivalnem stroju

Res je, da je najlažje nože oprati v pomivalnem stroju in res je, da imajo novejši noži oznako, ki jim to dovoljuje. V pomivalnem stroju pa jim kljub temu škoduje vroča voda in zrak, pralno sredstvo ter tolčenje ob ostalo kuhinjsko posodo. Njihova vzdržljivost je odvisna od materiala iz katerega so izdelani. Tudi če imajo oznako nerjavečega jekla, je nože bolje sproti čistiti in brisati.
Puščanje umazanega in mokrega noža na pultu ali v stroju škodi rezilu. To se prej obrabi in izgubi ostrino. S pravilnim pranjem in brisanjem ostane nož vzdržljivejši, ostrejši, tako pa se mu tudi podaljša življenjska doba.


3. Nepravilno shranjevanje nožev

Ste imeli ali še imate skupen predal za vse kuhinjske pripomočke, med katerimi se najde tudi kuhinjski nož? Če ste na vprašanje odgovorili pritrdilno, vam svetujemo, da se čimprej lotite drugačne razporeditve vaših kuhinjskih pripomočkov. Nožev vsekakor ni dobro shranjevati v predalu, saj se rezila s premikanjem in drgnjenjem ob ostale stvari in stene predala poškodujejo. Med iskanjem nožev v predalu pa se lahko tudi sami poškodujete. Svetujemo, da imate nože shranjene v posebej za njih namenjenem stojalu ali jih odlagate na magnet namenjen odlaganju nožev.



4. Neuporaba deske za rezanje

Ko nas zagrabi lakota, je hitra priprava hrane naša veščina. Velikokrat si jo v naglici režemo na površinah, ki so nam na voljo. Med te spadajo predvsem kuhinjska delovna plošča, kuhinjska krpa, steklene površine ali kuhinjska miza. Svetujemo, da se temu izogibate in zmeraj uporabljajte za to namenjeno desko za rezanje. Kvalitetnejše so izdelane iz lesa ali umetne mase. V vsakem gospodinjstvu naj bi bili vsaj dve. Ena naj bo namenjena rezanju surovega mesa in rib, druga pa rezanju zelenjave in sadja. Ko pa končate z rezanjem in želite narezano "postrgati" iz deske, naredite to s hrbtom noža, tako da je rezilo obrnjeno navzgor. Tako se rezilo noža ne bo moglo poškodovati.


5. Nebrušenje rezila noža

Ste eden izmed tistih, ki zavrže nož, ko izgubi svojo ostrino? Potem si morate resnično omisliti kvaliteten nož in kvaliteten gospodinjski brus za nož. Z brusem za nož nožu namreč podaljšate življenjsko dobo, mu daste ostrino in mu zagotovite manj obrabljeno rezilo. Poznamo več vrst brusev: okrogli ročniročni, diamantni, keramični (namizni).
Z okroglim ročnim brusem brusite zmeraj pod kotom 20° (to je približno toliko, kot je prostora med vašim odmaknjenim sredincem in kazalcem), od zgoraj navzdol, od leve proti desni in od desne proti levi.