OČETJE, se še spomnite svojih otroških dni in tistega vznemirjenja, ko ste v roke dobili svoj prvi žepni nož?

Najdite ponovno tisto veselje in nedolžno, otroško domišljijo v sebi ter s svojimi najmlajšimi člani družine le to obudite. Tako vam skupno zabavno popoldne z otroci ne uide. Pred svojim najstrožjim malim občinstvom boste izpadli pravi "kul ati" in njihov junak, ko bodo videli, kaj vse znate ustvariti. To bodo zato seveda želeli znati tudi sami. Tako se boste tudi vi očetje počutili ob predaji svojega znanja na svoje potomce odlično in zadovoljno. In brez skrbi tudi tisti očetje, ki spominov z žepnimi noži še nimate, tudi na vas nismo pozabili. Pri ustvarjanju skupnih spominov vam bomo z veseljem pomagali.

Zato POZOR vsi očetje tukaj. Da boste lahko čimprej začeli ustvarjati skupne spomine pri ustvarjanju, smo za začetek poskrbeli mi. Vam pa ostane samo še tisti zabaven del, s katerim boste impresionirali svoje najmlajše. Da jim pokažete nekaj zanimivega, vam bomo pokazali, kako lahko skupaj naredite vrtavko.

Na začetku lahko tekmujeta, kateri od vaju hitreje nabere 5 vej. Nato zmagovalec izbere 2 veji, iz katerih bosta naredila vrtavko.

Sedaj lahko začneta z ustvarjanjem

Izdelava-vrtavke-z-vašimi-najmlajšimi-1 Vzamemo prvo vejo in s pomočjo žage iz žepnega noža vrežemo 10-15 mm veliki disk. Vrežemo ga čim bolj enakomerno.
Izdelava-vrtavke-z-vašimi-najmlajšimi-2 Na disku si naredimo kompas, tako da v sredino diska z žebljem pritrdimo trak lubja (ki ga dobimo na eni izmed ostalih vej, ki jo olupimo s pomočjo velikega rezila). Nato naredimo luknjico še na drugi strani traku in s kemičnim pisalom v tej luknjici narišemo lep krog (luknjico si naredimo s šilom).
Izdelava-vrtavke-z-vašimi-najmlajšimi-3 Disk s pomočjo velikega rezila obrežemo v narisan krog.
Izdelava-vrtavke-z-vašimi-najmlajšimi-4 S šilom zvrtamo luknjo v sredino diska.
Izdelava-vrtavke-z-vašimi-najmlajšimi-5 Iz žepnega noža odpremo veliko rezilo in ga z vejo, kot s kladivom, zatolčemo v sredino druge veje, ki smo jo izbrali. Tako to vejo nato razrežemo po celotni dolžini.
Izdelava-vrtavke-z-vašimi-najmlajšimi-6 Eno polovico razrezane veje po celotni dolžini s pomočjo glavnega rezila olupimo (na širino, da bo lepo sedla v luknjo v disku). Tako dobimo os. To os zdaj na obeh koncih stanjšamo, da bo teža lepo koncentrirana okoli diska. Na spodnjem koncu os naostrimo, da se bo vrtavka na njej lepo vrtela.
Izdelava-vrtavke-z-vašimi-najmlajšimi-7 Os zdaj vstavimo skozi luknjo na disku. Za boljšo pritrditev osi na disk lahko uporabimo še malo lepila.
Izdelava-vrtavke-z-vašimi-najmlajšimi-8 Tako, pa smo prišli do konca. Vrtavka je sedaj v polni pripravljenosti za igro in vrtenje v nedogled.
Izdelava-vrtavke-z-vašimi-najmlajšimi-9 Z nekaj dodatne domišljije pa lahko vrtavko uporabljamo na več načinov. Kot na primer: na vrtavko si narišete številke od 1 do 6 in jo za večjo zabavo uporabljate pri družabnih igrah namesto kocke.

(Vir slik: Crafting with the pocket knife, iStockphoto)


Priporočamo vam